Throughout history, time has constantly been important. People nowadays work for 8 hours a day, if they do not know the time, how will they be able to work? In the past, there were no watches and clocks. People kept track of the time by seeing the sun and moon. Lock knew it to be morning once there was sun started rising. They interpreted it is going to it is in evening as soon as the sun started setting. Now, human being can see time in plenty of devices. Over there is the time in the computers, tablets, mobile phones, television and smart watches. If we recognize the time, it can aid us work with other people. We setup ahead about appointments, meetings and conferences. It additionally lets us connect in a much improved way with civilization – we deserve to say accurately as soon as an occasion taken place in the past, or compare two things based upon the time. We deserve to say the the conference was hosted at 7 pm on Monday, the happened prior to the various other meeting which was hosted on Sunday at 4 PM. We have the right to say the I obtained up in ~ 8 am today and the various other day I obtained up at an early stage at 5 AM. Without knowing the time, we will certainly not be able to tell specifically when us woke up.

You are watching: How many minutes in a day?

*

There space 24 hours in one day. There room 60 minutes in an hour. There are 24 hours so multiply the 60 minutes with 24 hrs to get the result.

Calculation: 24 hours / day X 60 minutes / hour = 1440 minute / day

There are 86400 seconds in a day. We recognize that there are 24 hours in a day. There is 60 seconds in a minute. Over there is 60 minutes in one hour. Divide the exact number of seconds the is 86400 by 60 to find out the minute. To inspect your work, divide it by 60 to uncover out the hours. You know that her calculation is appropriate if you acquire 24 hours.

Calculation: 86400 seconds ÷ 60 = 1440 minute in a day

There are various other explanations which says that there room 23 hours 56 minute 4 seconds in a day. If the is the case, below is just how to calculation the minutes in a day. You need to multiply 23 hrs with 60 minutes. This will gain you the number of minutes. Add 56 v it. Convert the 4 seconds to minutes. Friend will obtain the specific result.

Calculation: 23 hours X 60 minute = 1380 minutes

1380 + 56 = 1436 minutes

4 secs = 0.0666666667 minutes

(Addition) 0.00666666667 + 1436 = 1436.00666666667 minutes

Some facts around time: 

*

· Strontium clock is the clock that provides the most an exact time, which is exact to a 2nd over 15 exchange rate years.

· at the peak of a hill a year would certainly be shorter than at sea level.

See more: What Is A Unit Fraction Example S, What Is Non, Explained For Primary Parents

· the time taken that 9,192,631,770 durations of the radiation matching to the shift between the 2 hyperfine level of the ground state of the cesium 133 atom is actually the worth of a second.